Dlaczego warto jeść śniadania na ciepło?

Dlaczego warto jeść śniadania na ciepło?
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Śniadanie to dla wielu najważniejszy element porannej rutyny. Niektórzy jednak unikają jakichkolwiek posiłków z rana. Jeśli należysz do tej grupy, koniecznie przeczytaj, dlaczego warto zmienić swoje dotychczasowe przyzwyczajenia.

Śniadanie to pierwszy, często najważniejszy posiłek dnia

Najpopularniejsze śniadanie dla wielu osób to kanapka z ulubionymi dodatkami, często jest to również koktajl czy płatki z mlekiem, ewentualnie owsianka. Każdy z tych wyborów, choć lepszy niż niespożywanie jakiegokolwiek śniadania, może być jednak zastąpiony przez coś, co jeszcze bardziej wesprze nasz organizm na początku dnia. Doskonałym pomysłem i alternatywą dla powyższych przykładów na poranny posiłek będzie jakieś ciepłe danie. Pewnie jego przygotowanie zajmie nam odrobinę więcej czasu, ale jeśli wygospodarujemy te kilkanaście minut o poranku i przeznaczymy je właśnie na przygotowanie gorącego dania to z pewnością odczujemy pewne różnice.

Dlaczego warto jeść ciepłe śniadania?

Szczególnie jesienią i zimą warto zacząć dzień od gorącego śniadania. Owsianka czy jaglanka, która rozgrzeje nasz organizm z samego rana, świetnie syci i sprawia, że nie czujemy głodu przez długi czas. Konsekwencją utrzymującego się uczucia nasycenia jest brak podjadania. To szczególnie ważne dla osób, które starają się zredukować swoją wagę, ale i dla tych, którzy chcą jeść na co dzień zdrowo i regularnie.

Co ciekawe, większość dań przygotowanych na gorąco ma intensywniejszy, a więc i lepszy smak. Jest to atut, na który również warto zwrócić uwagę.

Niekwestionowaną zaletą spożywania ciepłych śniadań jest też rozruszanie metabolizmu i pobudzenie trawienia! Organizm, któremu dostarczamy ciepłe danie z samego rana, w ciągu kilku kolejnych godzin działa na wysokich obrotach. Energię czerpie z dostarczonego mu pożywienia. W efekcie możemy pozwolić sobie na rezygnację z kawy, której picie w większych niż zalecane ilościach może powodować bóle głowy, nerwowość, bezsenność i inne niepokojące objawy.

Ciepłe śniadania to doskonały sposób na spokojniejszy i lepszy poranek. Co prawda będziemy zmuszeni wstać odrobinę wcześniej, by przygotować ciepły posiłek, ale za to jego konsumowanie z rodziną to dodatkowy czas spędzony wspólnie przed pracą, studiami czy szkołą.

Kilka pomysłów na ciepłe śniadania

Pomysłów na ciepłe posiłki z rana jest naprawdę wiele. Z łatwością odnajdziemy w Internecie przepisy na wyjątkowo smaczne dania. Warto zaznaczyć, że ciepły posiłek może być przygotowany jako danie i na słodko, i na słono.

Coś na słodko

Miłośnicy słodkości powinni poszukiwać przepisów na omlety, owsianki z owocami, budynie, jaglanki, racuchy z jabłkami, a nawet uwielbiane przez wszystkich naleśniki!

Coś na słono

Sympatycy wytrawnych dań powinni pomyśleć o spożywaniu z samego rana na przykład jajecznicy ze szczypiorkiem, omletu ze szpinakiem, jajka na bekonie, wysokomięsnych parówek z grzankami, kieszonek z ciasta francuskiego z serem i szynką i wielu innych!

Zdj. główne: Julian Jagtenberg/pexels.com

Rita Krosnowska
Rita Krosnowska to autorka tekstów o tematyce moda i uroda. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa Uniwersytetu Warszawskiego oraz kursów z zakresu mody i kosmetyków.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*